leader

До уваги керівників господарств! Що потрібно знати перед проведенням захисних заходів сільськогосподарських культур

   У зв`язку з  початком проведення  захисних  заходів сільськогосподарських культур Державна  фітосанітарна інспекція Черкаської області доводить до відома  керівників господарств, голів сільських та селищних рад, що при використанні засобів захисту рослин, слід суворо дотримуватись регламентів застосування пестицидів, загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1, правил особистої гігієни, а також:

- до роботи з пестицидами та агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медичних огляд, мають допуск – посвідчення, пройшли інструктаж та забезпечені індивідуальними засобами захисту рослин;

-  завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства повідомляє голову сільської (селищної) ради, населення, пасічників та сусідні господарства про місце, строки та методи застосування пестицидів. Виставити попереджувальні знаки  в радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються;

            – усі роботи з пестицидами слід проводити при температурі не вище +240  С при мінімальних висхідних повітряних потоках. При похмурій погоді дозволяється проводити роботи при температурі повітря  не нижче +10 0 С. Обприскування  допускається при швидкості вітру 3 м/с (дрібнокапельне), 4 м/с (крупнокапельне).

             Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за с/ г культурами, водойм і місць відпочинку 300 м;

            – при застосуванні інсектицидів на посівах медоносних рослин у  фази цвітіння використовувати лише препарати  згідно переліку «Пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

            -  забороняється проводити авіахімобробки с/г культур, лісів та інших угідь що розташовані ближче: 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік, 2 кмвід рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, заповідників, парків, 1 кмвід населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів с/г культур угідь, що  використовують у їжу без термічної обробки, а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.